Zsákmányszerzés agárpályán - az igazi ösztön

A Lelkes Csapatot terrieres gazdik hozták létre, akik ki akarták próbálni kutyáikat agárpályán. Mára rengeteg terrier fajta képviselteti magát Csapatunkban, de sok más fajta is. Örömmel fogadunk Csapatunkba keverék kutyusokat.

Szervezünk edzéseket az Isaszegi Agárpályán teljesen kezdőknek, haladóknak, és nagy népszerűségnek örvendenek versenyeink, amiket Lelkes Versenyeknek hívunk, és évente háromszor rendezünk meg.
Bárkinek ajánlom programjainkat, akik szeretnék jól lefárasztani kutyáikat, vagy szeretnék megnézni, mi az a zsákmányszerző ösztön, ami alapvetően minden kutyában benne van.
Jó futkározást kívánunk minden Lelkes Kutyusnak!


2016.09.04: 9. LELKES SZABADEGYETEM

2016.09.04 16:30

Edzőnapot tartottunk az Isaszegi Agárpályán. Szép időnk volt, sok Lelkes kutya és gazdi nézett ki a rendezvényünkre. A programot gyakorlati felkészítéssel kezdtük, Varga Györgyi és Tóth Enikő fogta a pecabotot és segítette a kezdőket. A cél: rávezetni a kutyákat a zsákmányszerzésre, hogy elkapják a pecabottal mozgatott nyusziszőr csalit. Pár kutyus elég megilletődött ilyenkor, könnyen elvonja figyelmüket a többi kutya, a sok ember, szokatlan környezet, de a lányok ügyesek, minden kutyánál elérik a kívánt eredményt.

A benyuszizással párhuzamosan gyakorolhatják mások a starboxot: itt először elől-hátul nyitott boxon engedjük át a kutyákat (a tréner kezében szintén csaliszőr van pecaboton), majd elől zárton, ahol hátul még a gazdi kezéből indulnak nyitás után, és ha valaki nagyon ügyes, vagy már gyakorlott, akkor meg lehet próbálni elől-hátul zárt boxból startolni. Elsőre ez is kívül esik a kutyák komfortzónáján, egyrészt mert a box sötét és zárt, nyomasztó lehet, másrészt mert a kutyának az természetes, hogy ahol bemegy, ott jön ki. Itt meg kell érteniük, hogy bár hátul mennek be, de elől jönnek majd ki. Hoppál Dóri volt a tréner és Bozsoky Miklós segített a startbox rostélyát lecsukni és felnyitni. Jó csapatot alkottak, sokan tudtak ezen a tréningen is részt venni.

A pályafutamokat a haladók kezdték, ők már profin indulnak starboxból, aminek az a jelentősége, hogy innentől pontos az időmérés (századmásodperc pontos), innen lehet objektív adatok alapján nyomonkövetni a kutya fejlődését edzésről-edzésre. A haladóknál már gyakran láthatók társas futamok, vannak, akik ebben már profik, és versenyzői licencük is van (ez arról egy tanusítvány, hogy részt tud venni a kutya akár egy 6-os futamban is úgy, hogy csak a nyúlra figyel, nem verekszik, nem figyel a többi kutyára), de vannak olyanok is, akik még csak próbálkoznak a közös futamokkal. Nyilván a verenyvezetők, trénerek gondosan felmérik, kinek olyan a habitusa, hogy ezzel próbálkozhat. Dóczi Kata ezen a napon is tökéletes futamokat rakott össze.

Az edzés napon Timku Tamara Popeye nevű francia bulldogja sikeres társas licencet futott, ha megismétli legközelebb, akkor megkapja verseny licencét és a profik sorába léphet. Mivel Popeye extra rövidorrú kutya, így két felmentést kapott: szájkosár nélkül futhat, és a licencfutamát 70 méteren teljesíthette (minden más kutyának ez a táv 275 méter, egyedül a tacskók futnak még 70 méteren). Gratulálunk Popeye! (y)

Kicsit engedtünk a vidámságnak is: indítottunk egy "FEKETE SEREG" futamot is, ahol nagyon "szakmai alapon" :) színük alapján összeszedtünk 7 fekete kutyust, és kézből lefutottak egy egyenest, mindannyiunk gyönyörére. Nagyon aranyosak voltak, azt hiszem, hagyományt teremtettünk.

A haladók futamai után megint jött a gyakorlás, Györgyi tréner elméleti felkészítést is tartott azoknak, akik életükben először látogattak ki hozzánk. Az előadás után a kezdők kimentek a pályára kisebb csoportokban, hogy megmutassák a kutyáknak a motorhangot, kicsit szoktassák őket hozzá.

A kezdők futamai ezután kezdődtek. Itt a kutyák általában kézből indulnak, leggyakrabban Györgyi indítja és a gazdi várja őket a célegyenesnél, figyelve, hogy ha elkalandozik a kutyus figyelme, akkor tudja hívni, szólítani.

Életképek a pályáról, köszönünk minden fotót Skrach Lacinak: