Zsákmányszerzés agárpályán - az igazi ösztön

A Lelkes Csapatot terrieres gazdik hozták létre, akik ki akarták próbálni kutyáikat agárpályán. Mára rengeteg terrier fajta képviselteti magát Csapatunkban, de sok más fajta is. Örömmel fogadunk Csapatunkba keverék kutyusokat.

Szervezünk edzéseket az Isaszegi Agárpályán teljesen kezdőknek, haladóknak, és nagy népszerűségnek örvendenek versenyeink, amiket Lelkes Versenyeknek hívunk, és évente háromszor rendezünk meg.
Bárkinek ajánlom programjainkat, akik szeretnék jól lefárasztani kutyáikat, vagy szeretnék megnézni, mi az a zsákmányszerző ösztön, ami alapvetően minden kutyában benne van.
Jó futkározást kívánunk minden Lelkes Kutyusnak!


2017.06.05: 7. LELKES VERSENY - Kezdők Versenye

2017.06.05 15:27

Szezon eleji gyakorlások, edzések után végre meghirdethettük az idei Kezdők Versenyét. Imádjuk ezt az eseményt, ahol a résztvevő kutyusok minimum egyharmada életében ekkor lát először agárpályát.

Azért, hogy minden nevezőnek sikerélménye legyen, komoly felkészítést tartunk. Ez három részből áll: a BENYUSZIZÁSBÓL, ahol egy tréner pecaboton lógatott nyúlszőr csalival veszi rá a kutyákat a zsákmányüldözésre, ELMÉLETI KÉPZÉSBŐL, ami egy kiselőadás a sportról magáról, az alapokról és a fejlődési lehetőségekről, majd megismerkednek kutyák és gazdik a nyúlgéppel, hiszen ennek géphangja van, ami  a kezdetben az egyetlen "rettenetes élmény" ami a kutya és a zsákmány közé állhat. Ezt NYUSZIUGRATÁSNAK hívjuk. Csak ez után kezdjük a versenyt.

Mi az a pár dolog, ami a kezdőket megkülönbözteti a haladóktól?

Legfontosabb, hogy a kezdők kézből indulnak, nem startboxból, mint a haladók. Tipikusan egy tréner indítja a kutyust, és a gazdi várhatja a célvonal mögött, sőt, akár hívhatja is, ha azt veszi észre, hogy a kutyus kicsit aggódik a nyúlgép hangja miatt, vagy elkalandozik a figyelme. Haladók versenyén természetesen nem léphet a gazdi a pályára és nem is buzdíthatja kutyáját.


A kezdő kutyákon még maradhat felszerelés, textil vagy bőr nyakörv, hám, hogy a gazdinak egyszerűbb legyen megfogni ebét, a trénernek meg könnyebb legyen indításkor helybentartania. Haladó versenyen a versenytakarón és szájkosáron kívül semmi nem lehet a kutyán, még egy bolhanyakörv sem.

Kezdő kutyák 99%-a egyenest fut, 70-80 méteres távon, hogy már a startnál láthassa a gazdik, ne vesse vissza az aggodalom, hogy egy ismeretlen szituációban magára maradt. Később, amikor már stabilan fut (nem kell buzdítani), akkor meg lehet próbálni teljes kört is futni, aminek a kutya számára az a nehézsége, hogy ott kezdetben folyamatosan távolodik a gazditól, és a pálya nagy részén nem is láthatja. Haladók minden távon indulhatnak, egyenest is és kört is futhatnak.

És amire haladól közt is csak a PROFIK képesek: tudnak társas futamot futni, akár 5 másik kutyával gond, verekedés, lökdösődés nélkül. A haladók közül többen, a profik közt szinte mindenki rendelkezik már verseny licenccel, aminek a részleteiről itt lehet olvasni: www.lelkesverseny.hu/news/minisorozat-kezdoknek-4-szomagyarazat-agarpalyahoz/.

A verseny maga két futamos verseny, az első futam egy szintfelmérő, megnézzük, hogy a kutyák az adott távot mennyi idő alatt teljesítik, majd az idők alapján soroljuk őket 6-10 fős csoportokba, diviziókba. A döntőben (második futam) már az dől el, hogy ezen a divizión belül mik lesznek a helyezések. Az, hogy a döntőben ki milyen időt fut, már csak az eredményhirdetésen derül ki, vagyis van min izgulni. :)

Pár futam a versenyből, köszönjük a fotókat Sós Editnek!

A versenyfutamok után a haladóknak lehetőségük volt edzeni:

Egy kis felüdülésre is maradt idő:

Az eredményhirdetést már nagyon várta mindenki.

Különdíjasunk is volt, Bori,  staffordshire bullterrier, aki a "Legjobb kondi" díjat kapta a versenyen, gratulálunk!

Dobogósaink:

És a Szuperkupa nyertese: Rheia malinois és tulajdonosa: Tapodi Rebeka