Zsákmányszerzés agárpályán - az igazi ösztön

A Lelkes Csapatot terrieres gazdik hozták létre, akik ki akarták próbálni kutyáikat agárpályán. Mára rengeteg terrier fajta képviselteti magát Csapatunkban, de sok más fajta is. Örömmel fogadunk Csapatunkba keverék kutyusokat.

Szervezünk edzéseket az Isaszegi Agárpályán teljesen kezdőknek, haladóknak, és nagy népszerűségnek örvendenek versenyeink, amiket Lelkes Versenyeknek hívunk, és évente háromszor rendezünk meg.
Bárkinek ajánlom programjainkat, akik szeretnék jól lefárasztani kutyáikat, vagy szeretnék megnézni, mi az a zsákmányszerző ösztön, ami alapvetően minden kutyában benne van.
Jó futkározást kívánunk minden Lelkes Kutyusnak!


MINISOROZAT KEZDŐKNEK - 5. FAJTACSOPORTOK

2016.06.19 16:39

A Lelkes versenyek alap ötlete, hogy a kutyák első futásuk alapján kerülnek csoportokba, ki-ki a saját szintjének megfelelőbe, és a második futamuk dönti el a helyezésüket, már az adott csoporton belül. Így minden létrejött csoportban (divizióban) lesz első, második, stb helyezés. Sok év kisérletezésének lett az eredménye a diviziós versenyzés, hiszen sem a súly, sem a marmagasság nem alkalmas szempont, hiszen egy angol agár nyomhat annyit, mi...nt egy labrador, vagy lehet akkora a marmagassága, mint egy berni pásztornak, de egyértelmű, hogy eredményeikben óriási lenne a különbség.
Összegezve: amikor nem-agarak versenyeznek, akkor a sebesség felmérése tűnik a legigazságosabb besorolásnak.

Ez alól nálunk is kivétel, amikor azonos fajta versenyez azonos fajtával, hiszen ekkor a fajta a közös nevező, úgyanúgy, mint ahogy maguk közt versenyeznek az angol agarak, whippetek, vagy az orosz agarak.

Egy fajtacsoport létrejöttéhez 8 db, törzskönyvvel rendelkező azonos fajtájú kutya kell, de már 6-tól kérhető a csoport létrehozása a szervezőktől. Ennek határideje a nevezési határidővel azonos. Bevehető a csoportba törzskönyvvel nem rendelkező kutya is, ha hordozza a fajtajelleget, illetve, ha ehhez az összes törzskönyves kutya gazdija a beleegyezését adja.

Amikor létrejön a fajtacsoport, maguk hozhatnak versenyszabályokat, de ezt a nevezési határidő előtt kell minden esetben letisztázniuk a szervezőkkel. Például dönthetnek úgy, hogy a két futamuk közül a jobbik idő kerül elismerésre, vagy futhatnak 2 különböző távon (75m + 275 m) és az összesített eredmény alapján hirdetnek helyezéseket.

A fajtacsoport létrehozását mindig a versenyre nevezők kezdeményezik.
Lelkes versenyeken az agarak mindig fajtacsoportban futnak.

Bedlington terrier fajtacsoport:

Amerikai Staffordshire Terrier fajtacsoport (csak törzskönyvvel):

Bulltipusú kutyák csoportja (törzskönyv nélkül is):