Zsákmányszerzés agárpályán - az igazi ösztön

A Lelkes Csapatot terrieres gazdik hozták létre, akik ki akarták próbálni kutyáikat agárpályán. Mára rengeteg terrier fajta képviselteti magát Csapatunkban, de sok más fajta is. Örömmel fogadunk Csapatunkba keverék kutyusokat.

Szervezünk edzéseket az Isaszegi Agárpályán teljesen kezdőknek, haladóknak, és nagy népszerűségnek örvendenek versenyeink, amiket Lelkes Versenyeknek hívunk, és évente háromszor rendezünk meg.
Bárkinek ajánlom programjainkat, akik szeretnék jól lefárasztani kutyáikat, vagy szeretnék megnézni, mi az a zsákmányszerző ösztön, ami alapvetően minden kutyában benne van.
Jó futkározást kívánunk minden Lelkes Kutyusnak!


HOGYAN KEZDJÜK EL?

2018.08.15 17:52

Kedves Sporttársak, és Gazdik!
egy pár gondolat a távolugró edzéshez, főleg azoknak, akik még sosem csinálták
A távolugrás, ugyanúgy, mint a magasugrás, falmászás, futópad, stb a kutyák zsákmányszerző ösztönére épül, vagyis a kutya azért ugrik, mert szeretné megszerezni a túloldalon neki mutatott csalitárgyat. Ezért az egyik legdöntőbb tényező, hogy jól válasszon a gazdi csalitárgyat. Ez versenyen lehet ugyanaz, mint egyéb ágazatokban (vagyis bármi, kivéve élőállat, segédk...ar, élelem-jutifalat), edzésen természetesen lehet segítséget adni jutalomfalattal is.

Első lépésként érdemes megfigyelni, hogy a kutya megérti-e a feladatot, nem egyszer láttuk már, hogy a kutya annyira meg akarja szerezni a csalit, hogy mellel letolva az összes lécet, átgázolva mindenen "oldja meg a feladatot" (kb az összes mali)
Így még egy ügyes kutyával is, elsőre éredemes közösen ugrani párat (itt nem árt, ha van jutifali), majd jöhet az a rész, amikor valaki ereszti a kutyát, gazdi meg csalizza, hívja.
Kisebb távoknál érdemes viszonylag közel állni a kutyához, híváskor hátrálni, hátrafutni, "áthúzni" a pályán a kutyát.

Érdemes figyelni mind a kutya kezdő indulási pozícióját, illetve a gazdi váró pozicióját, nagyobb távoknál ezeket a távolságokat is lehet nyújtani, hogy jól kijöjjön a lépés. Egy nagyobb távot nem biztos, hogy azért nem visz át a kutya, mert képtelen rá, lehet közelről indult, vagy gazdi várta túl közel.

Maga a pálya is emelkedik, hogy a kutya jól lássa a pálya végét, de az is bevált szokás, hogy a gazdi is magasra tartja a csalitárgyat, az is hozzáadhat jópár centit a végeredményhez (pl botra tűzött nyúlszőr vagy harapópárna).

Fegyelemre tanított kutyákkal meg lehet csinálni hogy helybenmaradásból indul a feladat, de nem biztos, hogy érdemes, felesleges egy alapösztönre épülő futamot  fegyelmezéssel visszafogni (ez egyedfüggő, nyilván nem minden kutyára igaz). Inkább érdemes segítőt hozni (segítőről mindenki maga gondoskodik), aki indít, és a legjobban kötődő gazdi csalizik.

Maga a sport egyszerű, kutyák imádják, ennél több trükköcske hirtelen nem is jut eszünkbe, de ha lenne kérdésetek, vagy más fortélyt is megosztanátok velünk, írjatok ide a poszt alá, és Nagy Andi , aki az edzést és a versenyt is vezetni fogja, szívesen válaszol majd rá.
Várunk szeretettel benneteket hétvégén!
(legújabb pályán 520 centi hosszú, úgyhogy: HAJRÁÁÁ!)