Zsákmányszerzés agárpályán - az igazi ösztön

A Lelkes Csapatot terrieres gazdik hozták létre, akik ki akarták próbálni kutyáikat agárpályán. Mára rengeteg terrier fajta képviselteti magát Csapatunkban, de sok más fajta is. Örömmel fogadunk Csapatunkba keverék kutyusokat.

Szervezünk edzéseket az Isaszegi Agárpályán teljesen kezdőknek, haladóknak, és nagy népszerűségnek örvendenek versenyeink, amiket Lelkes Versenyeknek hívunk, és évente háromszor rendezünk meg.
Bárkinek ajánlom programjainkat, akik szeretnék jól lefárasztani kutyáikat, vagy szeretnék megnézni, mi az a zsákmányszerző ösztön, ami alapvetően minden kutyában benne van.
Jó futkározást kívánunk minden Lelkes Kutyusnak!


MINISOROZAT KEZDŐKNEK - 9. SZÓMAGYARÁZAT AGÁRPÁLYÁHOZ

2015.09.03 21:46

kedves Lelkesek!

nem jogszabályokat szeretnék idézni, amikor egy-egy szakkifejezésről írok, inkább az lenne a szándékom, hogy azokról a fogalmakról, kifejezésekról írjak, amiket mi Lelkesek is használunk. Ezért lesz olyan, ami konkrétan csak Isaszegre jellemző, hiszen mi itt edzünk, itt versenyzünk, más pályákon bizonyos pontokban lehetnek eltérések.

 

agárpálya, versenypálya

hivatalosan "dupla U alakú" végtelenített sík futófelület, ami lehet homokos vagy füves. Kanyarokban gyakran döltre építik, hogy csökkentsék a kisodródás veszélyét, ez Isaszegen is így lett kialakítva.

 

 

zsüriház

Isaszegen a pálya kb felénél lévő faházikó. Itt történik az időmérés, a hangosbemondás és a versenyvezető bíró is innen nézi a versenyt.

 

 

nyúl, nyúlhúzó

az edzések és a versenyek fontos főszereplője :) Isaszegen végtelenített sínpályán fut a nyuszi, amit egy benzinmotoros (lehet elektromos is) kis járműeszköz húz. Ehhez távirányító tartozik, amit a nyúlhúzó irányít, a nyúl sebességét mindig a leggyorsabb versenyző tempójához igazítva.

 

 

startbox

elől lecsukható-felnyitható rács, hátul ajtó… a mikor a rostélyrács le van csukva, és elhangzott a versenyvezető felszólítása: “agarat a boxba!” és a starter ezt megerősíti, akkor a hátsó ajtón keresztül megy be a kutya a boxba, gazdi pedig rácsukja a hátsó ajtót. “Szabad a start!” felszólításra, és a nyúl megérkezésekor a starter nyitja a rácsot, szabad utat biztosítva így a kutyáknak. A startbox helye határozza meg a futott távot, hiszen a célegyenes, célfotó változatlan helyen van a zsűriház előtt, így beszélünk 270-es, 350-es (Isaszegen jelenleg nincs), 480-as (70-es) startboxról.

 

 

 

starter

a starter a boxnál teljesít szolgálatot. Ellenőrzi, hogy a résztvevők teljes létszámban megjelentek-e a boxnál, FCI versenyeken kisorsolja a boxokat. A versenyvezető engedélye után (agarat/kutyákat a boxba) felszólítja erre a versenyeztetőket, ellenőrzi, hogy a boxolás rendben megtörtént-e, majd jelzi ezt a zsüriháznak. Ha ő szabadjelzést adott, a pálya tiszta és a nyúlhúzó is startra kész, akkor "szabad a start".

 

kézből indítás, handlauf

betanításkor, laza-gyors edzésfutam indításnál, otthoni edzésnél bevált gyakorlat, box használat nélküli futam indítására.

 

1-es, 2-es, 3-as kanyar

A kanyarokat úgy számozzák, mintha elképzelnéd, hogy elindulsz a 480-as boxból: az első balkanyar az egyes kanyar, majd a szembeni egyenes után jön a kettes kanyar, és érdekes módon hármas kanyarnak hívják az egyest, amihez másodszora érnek a kutyák. Nyilván ütközés, baleset, bármi fennforgás miatt egyszerűbb azt mondani, hogy hármas kanyar, mint "egyes kanyar másodjára"... :D

 

barrier

az a kis kerítés a pálya belső ívén, ami a sínt elválasztja a futófelülettől, nyilván biztonsági oka van meglétének.

 

 

szájkosár, versenytakaró

a versenyzők hivatalosan ezeket viselik versenyen. Szájkosár volt téma már a sorozaton belül; csoportos futamokban illetve fogós kutyáknál kötelező. Versenytakaró az a kis mez, dressz, mellényke, amiben szintén a csoportos futamokban futnak, hogy meg lehessen őket különböztetni a nagy sebesség dacára is, illetve, hogy az időmérésnél a célfotón fel lehessen őket ismerni. A versenytakarókon színes alapon szám van, ebben a variációban: piros alapon fehér 1, kék alapon fehér 2, fehér alapon fekete 3, fekete alapon fehér 4, citromsárga alapon fekete 5, fekete-fehér csíkos alapon piros 6. FCI versenyeken hagyomány, hogy elődöntőben a katalógusban megjelent sorrendben viselik a mezt a kutyák, a döntő futamban pedig a versenyzők azt a mezt viselik, amelyik helyezést elérték az elődöntőben (pl az elődöntő első helyezettje viseli a piros 1-et, stb). Más versenyen (pl egyfutamos kategória versenyek) viselhetik azt a mezt, amelyik startboxból indulnak. Fontos megjegyezni, hogy a verseny alatt hivatalosan semmi más nem lehet a kutyán, mint versenytakaró és szájkosár, tehát hám vagy nyakörv sem, de még egy bolhanyakörv sem. Nyilván a Lelkes Versenyeken elnézőbbek vagyunk.

Cikk a szájkosár fontosságáról: www.lelkesverseny.hu/news/minisorozat-kezdoknek-1-szajkosar-hasznalata/

 

      

 

 

 


 

startpóráz

olyan póráz, aminél a nyakörv gombnyomásra egy pillanat alatt nyílik. Könnyű vele coursingen startoltatni, vagy a boxba berakásnál is nagy segítség lehet.

 

fajtafutamok

egy versenyen minden olyan fajtacsoport, amiből van minimum 6 nevezés ugyanarra a távra (pl 6 foxi 270 méterre, vagy 6 amstaff 70-re) dönthet úgy, hogy nem divizióban, hanem fajtacsoportban fut. A fajtacsoportokban nincs vigaszág, és a két futamból a jobbik eredménnyel lesz hírdetve a versenyző, vagy dönthet úgy a fajtacsapat, hogy a két futam összesített eredménye alapján hirdetnek eredményt.

Részletesebben: www.lelkesverseny.hu/news/fajtacsoportok/

 

diviziós futamok

a diviziós (osztály) besorolás alapja, hogy egy-egy csoportban olyan kutyák fussanak együtt, akiknek közel hasonló idejük van. Így a két versenyfutamból ebben az esetben az első ún. időelőfutam, amely eredmények alapján 6-os (+- 1) csapatokba soroljuk a versenyző kutyákat. A leggyorsabb 6 lesz a Divizió-1, majd őket követi a Divizió-2, stb. Eredményt minden divizióban külön-külön hirdetünk, tehát minden diviziónak lesz saját első, második stb helyezése. Ha egy fajtából több mint 4 nevezés van ugyanarra a távra, nem kötelező fajtacsoportban futniuk, választhatják a diviziós versenyzést is.

Részletesebben: www.lelkesverseny.hu/news/minisorozat-kezdoknek-divizios-verseny/

 

vigaszág

azok a kutyusok indulhatnak a vigaszágon, akik divizióba neveztek, és az első futamban nem lett mért idejük. Ennek lehet oka, visszafordulás, pályáról kiugrás, bármi. A vigaszági futam mindig 70 méterről indul, kézből indítással.

 

kizárás (disc), érvénytelen futam

Lelkes Versenyen érvénytelen futama van annak a kutyának, aki nem teljesíti az adott futamot (pl megtorpan, megfordul, kiugrik a pályáról, levágja a kanyart, stb). Fajtacsoportban futhat második futamot, divizióban futhat 70 méteren vigaszágon. Az a kutya, amelyiknek nincs egy teljesített futama sem, szintén erdményhirdetésre kerül, kap ajándékot és elismerjük erőfeszítését. Kizárásra kerül és a versenyt nem folytathatja az a kutya, aki pályán verekszik, a többieket veszélyezteti, illetve, aki 3. felszólításra sem jelenik meg a startnál vagy bármi módon hátráltatja a versenyt. A kizárt kutya az adott versenynapon már nem versenyezhet, eredményhirdetésre nem kerül. Utóbbiról a versenyvezető bíró dönt.

 

eredményhirdetés

Lelkes Versenyen eredményhirdetés az összes futam lebonyolítása után van. A versenyvezető kiszólítja előbb az adott fajtacsoportot vagy diviziót a dobogók melletti területre. A versenyzőket ezután névszerint (kutya és tulajdonos) szólítják dobogóra, kezdve az utolsó helyezéssel, zárva az elsővel. Agárpályán 6 dobogó van, ha többen vettek részt a futamban, akkor a dobogó mellé kell állni. Lelkes Versenyen minden résztvevő ajándékban és elismerésben részesül. Érdemes lenne arra törekednie minden versenyzőnek, hogy idejét úgy ossza be a versenynapon, hogy meg tudja várni az eredményhirdetéseket, ne csak a sajátját, de a többiekét is, megadva ezzel minden versenyzőnek a tiszteletet és az elismerést.

 


 

licenc, licencfutam

a profik megkülönböztetése agárpályán: olyan, mint a jogsi vezetéshez. Három futamot kell hibátlanul teljesíteni: egy egyéni futamot boxból, szájkosárban, versenytakaróban, és két társas futamot, ahol a licenc szerző kutya teljes menetfelszerelésben fut (lásd egyéni licenc) minimum két már licences kutyával együtt. Társas licenc futamban a licenc adó kutyák nem viselnek versenytakarót. Ha a két társas licenc futamot is hibátlanul teljesíti a kutya, akkor versenyzői licencet kap: hivatalosan nevezhet és vehet rész csoportos versenyfutamokban.


EREDMÉNYES VERSENYZÉST KÍVÁNOK!

NAGY ANDREA
 

Címkék

A címkék listája üres.